Kohteet > Saariselkä

Yleistietoa

Saariselkää tai virallisesti sanottuna Urho Kekkosen kansallispuistoa voidaan kai jo nimittää Suomen kansallisretkeilyalueeksi. Kansallispuisto perustettiin vuonna 1983 ja se on aikojen saatossa kasvanut melkoiseksi retkeilykeskukseksi. Alue on iso, joten sinne mahtuu runsaasti polkuja, nuotiopaikkoja, laavuja, huollettuja tupia ja varauskammeja.

Etenkin lähellä Kiilopäätä polut ovat kuin valtateitä – yhtä leveitä ja koviksi tamppautuneita. Jengiä tulee ainakin ruska-aikaan vastaan enemmän kuin tarpeeksi, joten ei ihme, että useimmat mieluiten pakenevat syvälle erämaaosaan. Erämaaosasta löytyy Saariselän helmeksikin kutsuttu Luirojärvi ja sen laidalta nouseva 718 metriin koko Itä-Lapin korkein tunturi Sokosti. Parhaimpina (tai pahimpina) aikoina Luironjärven ympäristössä näkee satoja vaeltajia yöpymässä.

Alueen vesi on juomakelpoista, mutta ovatpa muutamat saaneet ainakin Suomujoen vedestä vatsaoireita, joten kaikkeen kannattaa varautua. Varaus- ja autiotupia on paljon ja niissä on lavereiden lisäksi pöydät ja kaasuhellat. Varaustuvassa yöpyminen maksaa 9 €/yö.

Koillislapin tuvat

Retkeilyopas (pdf)

 

 

 


Copyright © 2004-2007 Sonja Pyykkönen
päivitetty 1.9.2007
- PyykköNet