Extrat > Kenkien ostaminen

Projekti - Uudet vaelluskengät

Kun ensimmäisten hyvin palvelleiden vaelluskenkieni pohja halkesi, tuli eteen uusi pakkotilanne - uusien kenkien ostaminen. Ensimmäiset kenkäni olivat kultaista keskitasoa: eivät niin jämerät, eivät niin kalliit eivätkä myöskään loppujen lopuksi niin kestävätkään. Niiden kanssa oli kuitenkin hyvä opetella tietämään mitä kengiltä todella kaipaa. Tietämys kasvoi myös alan lehtiä lukemalla ja asiantuntijoita kuuntelemalla.

Tästä kaikesta tiedonkeruusta yhteenvetona voin listata muutamia ominaisuuksia, joita seuraavilta kengiltäni kaipaan:

Vedenpitävyys: Käytännösää gotetex- tai muu vastaava kalvo. Grammanviilaajalta tippuu paljon painoa pois, kun ei erikseen tarvitse kanniskella kumisaappaita sateiden varalta.

Istuvuus: Kenkien pitää istua heti kättelyssä hyvin jalkaan. Ei saa painaa eikä hiertää sovittaessa. Luonnollisesti uudet kengät aiheuttavat pitkässä juoksussa hiertymiä, mutta niistä pääsee kyllä eroon kengän muotoutuessa.

Saumattomuus: Mitä vähemmän saumoja, sitä vähemmän rikkoutuvia osia. Varsinkin taipuvissa ja hankautuvissa kohdissa olevat saumat ovat kuulemma kovilla.

Varren korkeus: Riittävän korkea tukeakseen kunnolla myös kehnossa maastoissa.

Kumireunus: Suojaa kenkää kivien aiheuttamilta naarmuilta. Varsinkin jyrkissä ylämäissä ja epätasaisessa maastossa potkii helposti kiviä kengän kärjillä, mikä johtaa nahkapinnan kärsimiseen.

Kova ja kestävä pohja: Pohjan pitää olla riittävän kova, jotta jalka ei turhaan rasitu kivikossakaan kuljettaessa. Kova pohja ei myöskään kulu samalla tavalla kuin pehmeämmät. Entisissä popoissa pohjan merkiksi osottautui "Mounty trek", joka ei selvästikään ollut riittävän kestävä minun käyttööni. Kuudessa vuodessa päkiät kuluivat miltei sileiksi ja lopulta pohja halkesi kokonaan. Vibram taitaa olla päivän sana pohjien laadussa, joten pyritään siihen.

Muut osat: Tietysti myös pienempiin osasiin kannattaa kiinnittää huomiota. Tarpeeksi kestävät hakaset, nauhat ja varanauhat säästävät ikäviltä yllätyksiltä polun päällä.

Näiden aatoksien ja vaellussukkien kanssa lähdin kiertämään alan liikkeitä ja monituisten sovitusten ja tuumailujen jälkeen päädyin Hanwagin Alaska Lady -malliin. Aika näyttää oliko valinta loppujen lopuksi hyvä.

 


Copyright © 2004-2007 Sonja Pyykkönen
päivitetty 1.9.2007
- PyykköNet