Kohteet > Sarek

Yleistietoa

Sarekin kansallispuisto sijaitsee Pohjois-Ruotsissa lähellä Kebnekaisen vuoristoaluetta. Sen on Ruotsin vanhimpia luonnosuoljelualueita, sillä se on perustettu jo vuonna 1909. Sarekia on monessa lähteessä kehuttu Euroopan viimeiseksi erämaaksi, mutta ainakin se on yksi Ruotsin suurimmista poronhoitoalueista. Ja poroja ainakin Sarekin pohjoisosassa piisaa. Yksi tokka kun katoaa taivaanrannan taakse, ilmestyy toinen tokka tilalle kummastelemaan outoja kulkijoita.

Suureen erämaa-alueeseen voidaan lukea myös aivan kansallispuiston kupeessa olevat Stora Sjöfallet ja Padjelanta –kansallispuistot. Lähestyttäessä Sarekin kansallispuistoa pohjoisesta, Ritsemistä, joudutaan ensin kulkemaan Stora Sjöfalletin kautta näiden kolmen kansallispuiston risteämiskohtaan.

Sarekin alueelle tyypillistä ovat korkeat, jyrkkärinteiset ja terävähuippuiset vuoret, kapeat laaksot ja kuohuvat joet. Suurin osa alueen laaksoista on puurajan yläpuolella, joskin aluetta halkova Rapadalenin vuono on hyvinkin rehevä. Porojen lisäksi alueella voi bongata mm. suurikokoisen sarekinhirven, karhun tai vaikkapa susia.

Merkittyjä polkuja ei löydy, kuten ei myöskään nuotiopaikkoja, tupia tms. Valtaväylille on muodostunut jonkin verran polkuja, joita pitkin liikkuminen on kevyttä. Polkujen ulkopuolella maasto sen sijaan saattaa olla hyvinkin raskasta, joten kannattaa todellakin miettiä millaista reittiä aikoo kulkea. Ainoa hätäpuhelin on keskellä Sarekia lukitussa mikkastuganissa. Kännyköistä ei juuri ole hyötyä, sillä kuuluvuutta ei ole.

Ritsemin ja Sarekin välillä on pitkä ja kapea Akka-järvi, jonka yli liikennöi kesäiseen aikaan säännöllisesti lautta. Auton voi jättää rantaan isolle parkkialueelle. Alue on muistaakseni maksuton. Ylhäällä on eräänlainen info ja matkamuistomyymälä, josta voi halutessaan varata pihapiirissä olevan saunan käyttöönsä suht edullisesti.

Ruotsin turistijärjestö
Runsaasti tietoa matkailusta Ruotsissa.

Sarek englanniksi
Hyvin informatiivinen saitti paitsi vaeltamisesta Sarekissa myös muualla Ruotsissa ja Norjassa. Kannattaa tutustua.

Naturvårdsverket
Luonnonsuojelujärjestön sivut, joilta löytyy paljon tietoa Ruotsin suojelualueista.

 

 

 


Copyright © 2004-2007 Sonja Pyykkönen
päivitetty 1.9.2007
- PyykköNet