Kohteet > Kevo

Yleistietoa

Kevon luonnonpuisto sijaitsee Karigasniemen, Utsjoen ja Inarin muodostamassa Lapin kolmiossa. Luonnonpuistossa voi vaeltaa vain merkityillä poluilla sallittuina aikoina. Reitin toinen lähtöpiste on Karigasniementien varressa parkkipaikalla. Sieltä voi vaeltaa joko luonnonpuiston läpi Utsjoen tien varteen toiseen lähtöpisteeseen tai sitten kääntyä reitiltä Fiellun putouksen jälkeen kulkemaan kohti Guivi -tunturia ja heittää lenkki luonnonpuistoalueen ulkopuolella takaisin Ruktajärvelle ja Karigasniementielle. Molemmat reitit on merkitty maastoon matalilla tolpilla.

Kevon suurin anti on Suomen suurin rotko, Kevon kanjoni. Kanjoni on syntynyt maan vajotessa ja sen seinämät ovat paikka paikoin lähes 80 metrin korkuiset. Matkatessa etelästä pohjoiseen kanjoni aukeaa ikään kuin yllättäen ja näkymä on henkeä salpaava. Kanjonin pohjalla kulkee Kevojoki, josta saavat kalastaa ainoastaan paikalliset. Reitti kulkee välillä kanjonin reunalla, välillä sen pohjalla, joten korkeuseroja kyllä riittää. Reitin läpi kulkeminen vaatii hyvää peruskuntoa.

Reitillä on telttailualueita, joilla on tulentekoa varten erillisiä nuotiopaikkoja. Jokaisella nuotiopaikalla on myös puuliiteri. Fiellulla on lisäksi turvekammi. Kämppiä luonnonpuiston alueella ei ole Kuivin autiotupaa lukuunottamatta, joten reitille mielivän pitää varata teltta mukaan. Luonnopuiston ulkopuolelle sijoittuvat Ruktajärven ja Njávgoaivin autiotuvat.

Kevo web walk
Mukavat sivut eräältä vaellukselta Kevolla.

 


Copyright © 2004-2007 Sonja Pyykkönen
päivitetty 1.9.2007
- PyykköNet