Kohteet > Kebnekaise

Yleistietoa

Kebnekaise on Ruotsin korkein huippu ja se sijaitsee Skandeilla Abiskon eteläpuolella. Kebnekaise on kesällä n. 2 117 metriä korkea, talvella korkeutta on muutama metri enemmän jää- ja lumipeitteen vuoksi, vaikkakin Kebnen huippu on ympäri vuoden lumen peitossa.

Kebnekaisen alue on alppityyppinen tunturialue, joten maisematkin ovat sen mukaiset. Kebnelle pääsee helpoiten Nikkaluoktasta, josta patikointimatkaa kertyy solaa myöten parisenkymmentä kilometriä. Mikäli kuitenkin haluaa nähdä upeita maisemia jo matkalla, kannattaa kiivetä puurajan yläpuolelle rinteelle.

Kebnen juurella on tunturiasema, jossa on majoitustilaa 160 hengelle, ravintoja, kauppa, suihkut, sauna ja wc. Yöpyminen asemalla maksaa 180-195 SEK ja pelkästään palvelujen käyttö 80 SEK. Tunturiasema toimiikin paitsi vaeltajien kiintopisteenä, myös kurssikeskuksena esimerkiksi jääkiipeilijöille.

Tunturiasemalle ei pääse autolla. Asemalta huipulle on 6-7 km. Lyhyempi reittikin on olemassa, mutta sille ei pääse ilman opasta. Kebnekaisen huippu on useimiten pilviverhon peitossa, mutta mikäli sää suosii, on huipulta mahdollista nähdä todella pitkälle! Huipulla 1880 metrissä on kaksi mökkiä lähes vierekkäin. Makuupaikkoja on 5-10 hlö:lle. Molemmat mökit ovat yllättävän huonossa kunnossa. Huolto ei tosiaankaan pelaa. Lähes kaikki tunturialueen mökit Kebnen huippua lukuunottamatta toimivat varaustupaperiaatteella eli yöpymisestä on maksettava.

Toinen näkemisen arvoinen paikka Kebnekaisen ympäristössä on Tarfalan tutkimuskeskus, jonne on tunturiasemalta noin 10 km:n matka.

  

 


Copyright © 2004-2007 Sonja Pyykkönen
päivitetty 1.9.2007
- PyykköNet